Waarom vrijen soms pijn doet

Het is belangrijk om steeds een arts te raadplegen wanneer je denkt dat je medische problemen hebt. Pijn is een boodschap van ons lichaam dat ons laat weten dat er iets fout loopt. Vrijen is normaal gezien een prettige ervaring, dus is pijn uiteraard niet gewenst. Er zijn vele mogelijke onderliggende oorzaken voor vaginale pijn bij / na seks.

Nieuwe partner

Bij nieuwe partners kan het zijn dat het om een voorbijgaand euvel gaat. Alle lichamen zijn anders en de meeste mensen, zowel vrouwen als mannen, zijn nerveus wanneer ze voor de eerste keer intiem zijn met een nieuwe partner. Dat geeft problemen met het krijgen van een erectie bij mannen en voor sommige vrouwen is het moeilijk om volledig te ontspannen waardoor penetratie pijnlijk kan zijn. Wanneer je elkaar dan beter leert kennen en de prestatiedruk wat wegebt, gaat alles waarschijnlijk veel gemakkelijker.

Meer dan penetratie alleen

Soms kan het ook nuttig zijn om jezelf eraan te herinneren dat seksualiteit meer is dan enkel penetratie. Een lichaam heeft vele gevoelige zones die gestimuleerd kunnen worden en aanrakingen, bewegingen, geluiden en geuren kunnen een partner tot een climax leiden die evenwaardig of in sommige gevallen zelfs aangenamer is dan een klassiek scenario. Praat erover met je partner.

In sommige gevallen kan pijn bij het vrijen een andere oorzaak hebben. Baarmoederhalskanker bijvoorbeeld kan zich uiten in pijn bij het vrijen. Verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen gaan ook gepaard met ongemak en pijn in intieme zones. De vagina en de vulva zijn bijzonder gevoelig voor veranderingen in zuurtegraad en de meeste vrouwen zullen ooit in hun leven te maken krijgen met bacteriële infecties die kunnen leiden tot complicaties als ze niet behandeld worden.

Vochtigheid bij het vrijen

De kleine afstand tussen vagina en plaskanaal zorgen er bovendien voor dat seksuele contacten voor sommige vrouwen risico verhogen op blaasontstekingen, wat een bijzonder pijnlijke ervaring kan zijn. Vrouwen in de overgang maken minder vocht aan daar beneden. Andere vrouwen maken sowieso weinig vocht aan helaas. Voor hen is het zaak om een gedegen glijmiddel te kopen bij een seks winkel zoals De Paarse Keizerin. Let wel op dat er geen parabenen bij een glijmiddel zitten, dit kan meer problemen veroorzaken met hormonen en dan creëer je weer een ander probleem.

Het kan niet voldoende benadrukt worden dat je bij een vermoeden van medische problemen steeds raad moet vragen bij een arts. Blijf niet rondlopen met pijn in de hoop dat het wel voorbij zal gaan.