Boeken Algemene Ontwikkeling

Boeken Tips: De aanbevolen Literatuurlijst.

Welkom bij mijn aanbevolen literatuurlijst. Op deze pagina vind je boeken die je echt moet lezen voor je algemene ontwikkeling, maar je kunt ze ook gebruiken om succesvoller te worden op het gebied van versieren. Of gewoon om iemand te zijn die iets interessants te melden heeft. Ik raad ze bij deze ook harte aan. Niet alleen omdat ze leuk of interessant zijn, maar omdat ik denk dat jij als mens hier beter van gaat worden!

Het zal jouw leven verrijken en jou tot een beter en interessanter mens maken. Ik zal zo eerlijk mogelijk beschrijven wat ik goed en minder goed aan de boeken vind. Ik heb ze allemaal zelf gekocht en gelezen, dus ik weet waar ik het over heb!

masterflirt boeken
Masterflirt boeken

Ik heb ik ongeveer een meter dik aan boeken gekocht die bij hebben gedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Deze literatuurlijst heb ik vooral chronologisch geordend, zo kun je een beetje zien hoe ik mezelf heb ontwikkeld.

Masterflirt; een van mijn eerste “nuttige” boeken

Masterflirt door Tijn van Ewijk en (toen nog) Robert Rosier. Daar was waar alles echt begon, ik was net 20. Na mijn verjaardag te hebben gevierd nam ik de taxi naar het hotel waar de Masterflirt workshop werd gehouden.

Ze leerden mij om meer zelfvertrouwen te hebben, om niet zo’n watje te zijn, en om wat meer expressief te worden. Ik denk dat het een goed begin was om uit dat moeras van angst en onzekerheid te klimmen, om wat mondiger te worden en ook “nee” te durven zeggen. Dat was ook de plek waar ik een van mijn maatjes van het eerste uur leerde kennen. Voor algemene ontwikkeling vond ik de workshop erg nuttig. Voor vrouwen versieren maken ze gebruik van NLP taalpatronen. Alleen te gebruiken als vrouwen een spelletje met je spelen… Hopelijk heb je wat aan mijn boeken tips; ze hebben mij zeer geholpen. Bekijk het boek op Bol.com.

Denk je Sterk

“Denk je sterk” door Sjoerd Swaen en Fred Sterk. Dit was de allereerste boek die ik had gekocht: mijn eerste duw in de goede richting om meer zelfvertrouwen te hebben. Het boek gaat over hoe je meer zelfvertrouwen kunt hebben en ook hoe je in onzekere situaties jezelf beter kunt handhaven. Mij heeft het ook erg veel geholpen om mezelf beter te voelen. Zelfs nu doe ik weleens wat van hun oefeningen, en het werkt nog steeds!

Een simpele gedachte in mijn hoofd en ik kan mezelf weer helemaal oppeppen! Ik vind het zeker een aanrader om jouw leven naar een hoger niveau te tillen! Ook als je op een leuk meisje af wilt stappen helpt dit boek een hoop, alleen vertelt het niet hoe je een leuk gesprek met iemand moet hebben, maar dat valt natuurlijk buiten het kader van dat boek. Bekijk ‘Denk je Sterk’ op Bol.com.

Get anyone to do anything

Get anyone to do anything door David J. Liebermann. In het Nederlands was het vertaald naar “Zo krijg je alles van iedereen gedaan”, maar ik zie hem niet meer online te koop 🙁 Aanvankelijk werd het boek aangeraden door Masterflirt voor als je mensen graag wilt manipuleren. Aangezien ik veel met NLP en manipulatie bezig was, leek het mij erg interessant om ook even in dat boek een kijkje te nemen.

Iedereen wil wel dingen met trucjes klaargespeeld krijgen en dan overkomen als een “meester”. Eigenlijk viel het manipulatieve gehalte reuze mee! Ze vertellen eigenlijk gewoon hoe hoe de mens zo’n beetje in elkaar zit! Uiteraard moet je hun “truukjes” niet overdrijven, maar dat geldt eigenlijk voor alles, het is een erg interessant en goed boek met wat leuke weetjes, zeker leuk om eens even bij stil te staan. Of je het ooit in de praktijk gaat gebruiken? Misschien niet, maar het is zeker leuk om met anderen erover te praten. Bekijk dit boek op Bol.com

Social Psychology

Social Psychology door Eliot Smith en Diane Mackie. Het boek moest ik oorspronkelijk voor Bedrijfskunde leren om de besluitvormingsprocessen van mensen beter te leren begrijpen. Sociale Psychologie heeft als voordeel dat het makkelijk praktisch toepasbaar is. Mensen die zich in Sociale Psychologie hebben verdiept, kunnen bijvoorbeeld aan de slag als bedrijfsadviseur.

Wat ik vooral merkte dat ik de theorie uit dat boek ook direct kon testen. Een ervan is de theorie over hoe belangrijk de eerste indruk is. Een ander voorbeeld was hoe mensen zich gedragen als ze in groepen worden verdeeld. Bij Bol.com te bestellen.

David DeAngelo’s “Double your Dating” eBook

David DeAngelo was een van de eersten die een meer “natuurlijke” manier van vrouwen versieren naar het publiek toe bracht. Niet via boeken maar met een eBook over versieren. En niet met een script van NLP taalpatronen, maar meer door gewoon lol te hebben met vrouwen! Plaag het meisje hier en daar een beetje, doe wat leuke dingetjes. Meisjes plagen, zoentjes vragen! Ik was er best succesvol mee, mijn klasgenootje in de tram vond mij opeens veel leuker, ik kreeg zelfs haar e-mail adres en nummer!

Niet lang daarna ontmoette ik iemand anders waar ik een e-mail adres van kreeg. Voor de duidelijkheid: ze waren allemaal echt van hun! Ebook en alleen online te bestellen bij zijn website.

Waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kunnen kaartlezen

Waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kunnen kaartlezen, door Allan Pease & B. Pease, of in het Engles: Why men don’t listen and women can’t read maps”.

boeken over mannen en vrouwen
boeken over mannen en vrouwen

Dit boek staat vol leuke weetjes over mannen en vrouwen. Het boek leest lekker makkelijk, is erg leuk om te lezen en je kunt er ook leuk met anderen over praten. Soms is het ook grappig als je met wat meisjes bent en ze proberen zo alles uit te puzzelen van waar ze naartoe moeten. Heb je gelijk een leuke openingszin: “Klopt het dat vrouwen inderdaad niet goed zijn in kaartlezen?”.

Het boek is niet erg diepgaand en zeker niet analytisch, maar daar was het ook niet voor bedoeld. Ondanks dat het alleen voor de leuk is, raad ik hem zeker aan, zie meer op bol.com

Feel the Fear and Do It Anyway, Susan Jeffers

Feel the Fear and Do It Anyway” door Susan Jeffers was ook goed tegen verlegenheid, ik durfde nog net hallo tegen meisjes in disco te zeggen, maar daar bleef het helaas bij 🙁 Ze vonden het wel leuk gelukkig 🙂 Daarentegen vind ik het een goed boek voor algemene ontwikkeling, en voor de prijs van nog geen 10 Euro (Engelse versie) hoef je het zeker niet te laten! Ik denk dat ze hem ook in het Nederlands hebben vertaald naar: Niet durven, toch doen!

Radical Honesty door Brad Blanton

Een van de meest heftige boeken: Radical Honesty. Niet voor de zwakken onder ons! Dit boek benadrukt vooral de kracht van eerlijkheid, om niet de hele tijd bekrompen te blijven denken om maar gelijk te hebben. Het vertelt ook hoe je zelf ermee aan de slag kunt gaan. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het mij ook een stap verder heeft geholpen.

Misschien zul je eerst op veel weerstand gaan stuiten, misschien gaan mensen jou ook haten, en misschien had je soms ook beter je mond kunnen houden, maar ik denk dat je dit toch echt nodig zal hebben om het verder te schoppen op het gebied van je verlegenheid te overwinnen.

De eerste zetjes lopen soms uit de hand, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Dit boek kan je veel helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Brad Blanton heeft het ook over Transcendente Meditatie. Zelf denk ik niet dat je daaraan hoeft te beginnen. In het nieuws was TM immers ook niet zo populair meer, dus enige scepsis hierover raad ik wel aan! Behalve dat vind ik het wel een goed boek.

Mind Lines door Michael Hall en Bob Bodenhammer.

Een erg interessant boek over hoe je anders naar dingen kunt kijken: Mind Lines. Misschien pakt het niet jouw problemen met vrouwen aan, maar het is wel erg interessant om over te kunnen filosoferen met jezelf of met anderen. Zelf vond ik het fascinerend hoe ik op dingen kwam waar ik eigenlijk nooit stil bij zou staan! Ja, het heeft mij erg beziggehouden!

Als iemand een soortgelijk boek kent voor een betere prijs, let me know! 30-35 Euro vind ik een beetje aan de prijzige kant voor dit boek, maar als je interesse hebt in NLP of neuro-semantics, dan is dit een van de betere boeken!

Een van de aparte boeken: Sperm Wars door Robin Baker

Geen parodie op de bekende sci-fi film, maar meer wat er achter de schermen op het gebied van voortplanting gebeurt: Sperm Wars.

Wist je dat 99% van alle mannelijke zaadcellen eigenlijk niet gemaakt zijn om een eicel te bevruchten? Nee, ze zijn erop gemaakt om zaadcellen van andere mannen te blokkeren dan wel te doden! Tijdens de sex gebeurt er op biologisch niveau heel wat achter de schermen!

Niet alleen geeft dit boek daar inzicht in, het boek geeft ook enigszins aanmoediging om ook met een dame te flirten, zelfs al heeft ze een vriend! Ooh… Foei…! Tsja, vaak komen mensen nou eenmaal met het smoesje “Ja maar wat als ze al een vriend heeft?”. Nou, in dat boek zul je daar wat leuke tegenantwoorden op krijgen! Hoewel onze biologische achtergrond omtrent de sex in dit boek wordt blootgelegd, is dit geen vrijbrief om moreel onaanvaardbare dingen te doen! Ik heb je gewaarschuwd!!! Bekijk Sperm Wars op Bol.

Notes from a friend door Anthony Robbins

Je kent het waarschijnlijk wel: je bent ambitieus en wil wel succesvol en actief bezig zijn, maar altijd komt er wel weer wat tussen of zit er weer wat tegen. Anthony Robbins is iemand die jou succesvol wil maken door middel van de juiste attitude, om ook PRO-ACTIEF aan de slag te gaan. Ook als het minder goed gaat, wil hij jou bij de hand nemen om vooral door te gaan met het meeste uit het leven te halen!

Het boek zelf is een korte inleiding over hoe je wat positiever tegen het leven aan kan kijken door bijvoorbeeld niet meteen uit het veld te worden geslagen als dingen tegenzitten: het is maar een klein deel van wie jij bent.

Zo maakt u vrienden en goede relaties, door Dale Carnegie

In het Engels “How to Win Friends and Influence People”. Dit boek gaat vooral over hoe je beter in de smaak valt bij anderen. Het klinkt misschien als gewoon “common sense” (gezond verstand), maar het kan jou helpen om mensen beter te leren begrijpen (hij legt duidelijk uit over het hoe en waarom) en om zelf wat aardiger te worden gevonden door anderen door aardig te zijn. Bekijk het boek op Bol.

Je zult bijvoorbeeld leren dat als je gelijk wilt krijgen, dat je niet moet zeggen dat iemand ongelijk heeft bijvoorbeeld. Niet alleen op het gebied van sociale vaardigheden zul je hier veel van kunnen leren, ook meisjes zullen zien dat jij een aardig persoon bent 🙂 De Engelse versie is veel goedkoper dan de Nederlandse, plus dat de originele tekst intact blijft, maar anders heb je een Nederlandse vertaling die veel makkelijker leest. Is je Engels niet uitmuntend zou ik sowieso kiezen voor boeken die in het Nederlands vertaald zijn.

Leef gelukkig zonder zorgen, door Dale Carnegie

Leef gelukkig zonder zorgen, van Dale Carnegie. Een van de bijzondere boeken op de lijst. In het Engels: How to Stop Worrying and Start Living, ook door Dale Carnegie. Dit is de tweede boek dat ik van Dale Carnegie kocht, ik wou ze gelijk allebei hebben: twee vliegen in één klap. Wat het boek betreft vond ik het erg interessant dat het mijn veelvoorkomende probleem behandelde die mij kapot maakte aan zorgen: “Wat moet ik doen?”, “Hoe moet ik het zeggen tegen haar?”, “Is dit wel de goede stap?”, “Kom ik niet te dom over?”.

Ik wist dat deze zorgen mij zodanig in beslag namen dat ik geen tijd had om plezier te hebben met een meisje! Dit boek vertelde mij vooral hoe deze problemen aan te pakken door met praktische voorbeelden en met bewijzen te komen waarom het zo is. Een tijdje later merkte ik na een kijkje in mijn vaders boekenkast dat hij dat boek zelfs nog in de jaren ’70 had gekocht! Het mag dan misschien een oud boek zijn, het nog erg goed en heeft haar nut nog zeker niet verloren, het is een bestseller waarvan er miljoenen exemplaren van zijn verkocht en top voor je algemene ontwikkeling!

A Gift of Inner Peace door Gill Farrer-Halls

Zoals je kon zien zat ik in een tijd waarin ik mij erg onrustig voelde. Door dit boek hoopte ik een mogelijkheid te vinden om tot innerlijke rust te komen. Misschien heb ik dat niet bereikt, maar wat ik wel heb geleerd is hoe Boeddhisme en karma werkt. Het is ook een mooi boek om tot rust te komen, en om van de mooie kunst te genieten die uitvoerig in dit boek voorkomt. Tegenwoordig helpt dit boek mij vooral in hectische tijden om even tot rust te komen, om te genieten van de illustraties en om in te beelden hoe het zou zijn om je te bevinden in een plek waar innerlijke rust heerst.

The Red Queen door Matt Ridley

Dit boek heeft een mooie, lange voorgeschiedenis. Het onderwerp: sex, met de biologische achtergronden was natuurlijk al iets wat niet voor alle leeftijden geschikt was. Als oefening om mijn comfortzone te vergroten (spannend!) ging ik weleens naar boekwinkels om te vragen of ze “The Red Queen” van Matt Ridley hadden. Oorspronkelijk had ik het boek gekocht nadat ik een mooi meisje had opgebeld. Ik moest haar vertellen dat ik haar leuk vond. Het was een interessant gesprek, maar ik kreeg eigenlijk het gevoel dat andere dingen speelden.

Zoals je bij Sperm Wars van Robin Baker kunt zien, spelen er op de achtergroend totaal andere dingen. Ik wou weten hoe het nou eigenlijk zat: wat speelde er nou achter de schermen en hoe ik er een hand in kon krijgen? Pas na ongeveer een half jaar had ik het boek ook echt uit. Dit boek ging eigenlijk over de vraag waarom mensen nou eigenlijk sex hebben en waarom wij veel intelligenter zijn dan de andere diersoorten.

Ondanks dat ik het boek om de verkeerde redenen heb gekocht, denk ik toch dat het een goed boek is. Je komt er namelijk te leren hoe het eigenlijk zit met sex, wat de biologische verklaring ervoor is en wat er allemaal achter steekt. Ook leuk om over te praten met mensen tijdens een goede discussie. Bekijk The Red Queen op Bol.

The Art of War door Sun Tzu

art of war

De Nederlandse vertaling heet De kunst van het oorlogvoeren. Het boek gaat over oorlogvoeren en wordt vaak door economen, managers, politici en beurshandelaren gelezen: het is “verplichte kost” voor ze! Misschien zul je het niet gebruiken als je op oorlogspad gaat om iemand aan de haak te slaan, maar het opent wel inzichten op het gebied van logistieke problemen, besluitvorming, etc.

In dit boek zul je vooral strategiën en tactieken tegenkomen die je kunt gebruiken bij oorlogvoering, maar LET OP: zoals er daar ook in staat geschreven: het beste is nog altijd om oorlog te VOORKOMEN! Still here? Alles hier boven gelezen? Mijn lijst van boeken tips is bijna op zijn einde; nog eventjes doorbijten 😉 Bekijk The Art of War (Engelstalig) of bestel hem in het Nederland.s

Games People Play door Eric Berne

Dit boek vertelt over wat de dieper liggende spelletjes zijn die mensen spelen. Sommige van die “spelletjes” kunnen fatale gevolgen hebben. Het is wel een goede manier om te zien wat andere mensen eigenlijk bedoel.

Het boek is erg negatief, ik moest vaak pauzes nemen om mezelf er doorheen te worstelen, maar ik heb er veel bekende dingen tegen het lijf gelopen, zoals het spelletje “Blemish” (zie vorige pagina). Het boek vind ik niet makkelijk en vereist wat ervaring (anders loopt iedereen er maar op los te analyseren), maar ik vind dat dit zeker bij kan dragen tot je persoonlijke ontwikkeling.

The 7 Habits Of Highly Effective People, van Stephen R. Covey

The 7 Habits Of Highly Effective People door Stephen R. Covey: dit boek is verplichte stof voor mensen die een management opleiding doen bij veel toonaangevende bedrijven, inclusief de Amerikaanse overheid! Niet alleen in het bedrijfsleven is het boek erg populair, ook met persoonlijke ontwikkeling is dit boek immens populair! Stephen Covey heeft veel mensen geholpen, zelfs de Amerikaanse marine of de president van Colombia! Hoewel dit soort boeken bedoeld is voor je algemene ontwikkeling, is dit boek veel breder toepasbaar, zoals op werk, thuis, en bij relaties met vrouwen.

Net als de boeken van Dale Carnegie (website is dalecarnegie.com) is het de bedoeling om dit boek vaak te lezen. De titel van het boek spreekt voor zich: wat zijn de gewoontes die succesvolle mensen hebben? Hierbij kun je zien dat succesvol worden niet een kwestie is van 10 dingetjes doen: het is een hele inrichting van je leven over hoe jij als persoon moet zijn! Dit boek is dus ook zeker weten een must-have voor de succesvolle mensen in spé!

Heb je andere goede boeken die je mij wilt aanraden? Ken je sites waar ze deze boeken nog goedkoper aanbieden? En welke boeken tip jij als onmisbaar voor je algemene ontwikkeling?