Lifestyle & Looks

Een goede “lifestyle”? Wat is dat? Moeilijk? Of fluitje van een cent?

Wat is het hebben van een goede levensstijl eigenlijk? Een van de moeilijkste onderwerpen van die je maar kunt bedenken: wat is een goede levensstijl? Neem plaats! Knipper met je ogen! Vernauw je pupillen! En ga er goed voor zitten.

mannen met een nette levensstijl

Voor een lange tijd heb ik mij hetzelfde afgevraagd, en vaak kreeg ik er niet veel eenduidige antwoorden op. In reclames wordt het woord “lifestyle” vaak geassocieerd met het interieur van je huis of ook wel woninginrichting, artikelen over mode en ook je uiterlijk, maar wat wordt er nou echt mee bedoeld?

Als we de woorden levensstijl uit elkaar trekken, dan zie je dat het gaat over een STIJL van LEVEN. Vooral met het nadruk op LEVEN. Lifestyle is dus een manier van een bepaalde manier hoe je je leven indeelt. En natuurlijk helemaal in stijl. Of geen stijl. Helemaal aan jou!

Je levensstijl is de manier hoe jij slaapt, wakker wordt, eet, drinkt, kleedt, vermaakt, en ga zo maar door. Iemand met een hippe levensstijl slaapt dus in een hip bed, wordt wakker met een hippe wekkerradio, eet van een hippe bord, liefst nog van een designer merk, drinkt iets wat hippe mensen drinken, kleedt zich met kleding van een hip merk, en ga zo maar door. Waarschijnlijk trappen we hier een open deur in, maar vergis je niet: veel mensen weten deze stijl vaak niet goed te combineren, en daar gaan ze al de mist in! Het is net als dat je A zegt en B doet: dat klopt dan niet!

Daarom dat het belangrijk is om jezelf te kennen. Als je dat weet, dan weet je ook welke richting je je leven en levensstijl kunt geven. Leven en stijl komen zo dan bij elkaar! Soms weet je het niet, maar dan weet je wel dat je bijvoorbeeld altijd van nette kleding en zakelijk houdt. Dat kun je dan ook toepassen bij andere dingen: strak design interieur, en een representatief uiterlijk!

Ja maar het klopt bij mij van geen kant: ik krijg er bijna een identiteitscrisis van

Vroeger was alles erg simpel. Zoals je al eerder kon lezen bij mijn dating tips, trouwde je gewoon met iemand uit de buurt, want iedereen kende elkaar. Je trouwde ook met iemand van eigen stand, je deed dingen die bij jouw stand verwacht werden, en je kleedde je ook op die manier: ingenieurs droegen altijd hoeden, arbeiders altijd petjes. Dingen veranderden ook niet zo snel.

Tegenwoordig lijkt het net alsof niets meer hetzelfde is: de globalisering, opening van grenzen, goedkoper wordende vliegtickets, verhuizingen en contact met vele verschillende culturen te maken: de veranderingen zijn al bijna niet meer bij te houden! Om een voorbeeld te nemen, kun je elke drie jaar wel een drastische verandering in de mode zien: Drie jaar geleden waren schoenen met een puntige neus bij de dames erg in. Dit veranderde in cowboylaarzen (wordt ook weer verdrongen door de farmerlaarzen), en nu merk je dat de neus van de damesschoenen weer wat ronder worden met een sleehak eronder. En zoals je bij de farmerlaarzen kunt zien: de punt is er helemaal uit. En dat in drie jaar tijd.

Tsja, dat had je vroeger dus niet. De individualisering van de maatschappij had ook als gevolg dat mensen niet per se “opgesloten” wilden zitten in sociale groepen: constant in de gaten worden gehouden, en de hele tijd te moeten gehoorzamen aan de groep. Bij mijn pagina over het versieren van een mooie vrouw heb ik het al gehad over de voordelen en nadelen van het vormen van groepen versus een wat meer individualistische blik op het schaken van de betreffende beeldschone prinses.

tekstwolkjes

Een van de redenen dat jij zo succesvol bent bij zo’n mooie vrouw is omdat alleen een sterk persoon het aankan. Hij durft het aan om op te vallen, om tegen de massa in te gaan als het moet en om zeker geen genoegen te nemen met minder dan dat hij waard is! Hij zal zeker nooit verstoppertje gaan spelen achter een muur van consensus! Het grote nadeel dat deze individualisering natuurlijk meegeeft is dat je nauwelijks van de voordelen kunt profiteren: je moet bijna alles zelf regelen, want er is weinig overgebleven van dat sociale netwerk die alle antwoorden al klaarhad. Het kan dan vaak lijken alsof je er alleen voor staat, zeker als je de artikels van kranten leest over hoe studenten zich eenzaam beginnen te voelen: al die vrijheid die ze in de grote stad kregen, is ze teveel geworden. Hoe zit het dan eigenlijk? Moeten wij dan toch maar weer terug naar de “goeie ouwe tijd van vroegâh”? Of zijn dingen daar gewoon teveel voor veranderd?

Uiteraard zul je nooit helemaal terug kunnen gaan. Dat klein dorpje waar je nu groeide is misschien helemaal uit elkaar gegaan: iedereen ging zijn eigen weg, en sommige mensen zijn er bijvoorbeeld ook niet meer, maar wat de eenzame studenten dan bijvoorbeeld doen is terug te gaan naar hun ouders, of nieuwe vrienden maken. Als je bij een studentenvereniging zit, heb je bijvoorbeeld vrienden voor het leven.

Maar wat als je niks van al die groepen moet hebben? Nou, in deze pagina zal ik meer uitwijden over hoe je je weg meer zelfstandig kunt vinden, zonder dat je er anderen om hoeft te vragen, en zonder dat je zelf het wiel opnieuw moet uitvinden. Aspecten die onderdeel uitmaken van je levensstijl zijn je kleding en je uiterlijk. Betekent het dan dat je per se de mode moet volgen en de hipste kleding moet dragen om aan een leuke partner te komen? Nee, niet per se…

Revenge of the nerds!

Een groep mensen die het vooral zwaar kan hebben met het vinden van een partner zijn de ingenieurs en accountants. Dat zijn vooral mannen. Tijdens hun studie zaten ze tussen de mannen, en ook tijdens het werk krijgen ze vooral met mannen te maken. Het leeuwendeel van hun vrienden zijn dan dus ook inderdaad mannen. Vrouwen komen hierbij niet echt in beeld en mooie vrouwen al helemaal niet: “out of their league”, wordt vaak geopperd. Behalve dat er geen vrouwen in hun vriendengroep zitten, krijgen ze ook erg weinig met dames te maken, zodat het af en toe erg moeilijk is om contact te maken, omdat ze eigenlijk niet precies weten wat het is: ze zijn het niet gewend. Tijdens hun studie werd het onderwerp vaak gemeden (ik kan het weten, ik studeerde aan de TU Delft!), zodat er een diep gapend gat lag die maar niet werd opgevuld. De dames daar positioneerden zich (bewust of onbewust) altijd boven de stand van de heren, ze vormden immers een minderheid waar je zuinig op moest zijn. Dat werpt natuurlijk hogere drempels op. Tsja, zij hadden de mannen “voor het oprapen”!

Arme ingenieurs? Nee. Ondanks hun nadelen hebben ze ook hun sterke kanten. Een ervan is dat de kans groter is dat ze iemand trouw zullen blijven, en zekerheid zullen bieden. Een ingenieur is intelligent en hij zal altijd een leuk dakje boven het hoofd kunnen bieden. Hij zal altijd op veilig spelen en de grenzen kennen. Bij overschrijding van die grenzen zal hij hard optreden. Als je op veilig speelt, zul je om die reden ook nooit de mist in kunnen gaan, je fundering is zo stevig als een rots, en dat geeft de vrouw de zekerheid die ze nodigheeft. Als klap op de vuurpijl heb je nog een extra voordeel: je bent “unaccessible”, een onbewuste manier van “hard to get” spelen: The revenge of the “nerds”!

Dit is ook een van de redenen waarom ik niet vind dat je je leven zomaar spannend moet maken alleen omdat het aantrekkelijke eigenschappen heeft. Een beetje avontuur houdt de relatie nog spannend, net als samen op reis gaan, maar net als de zout en peper bij het eten: het moet niet teveel worden dat het een obsessie wordt! Er zijn al veel mensen die zich erin verliezen, ze weten zelf niet meer wie ze zijn en proberen maar wat, terwijl ze eigenlijk niet doorhebben dat ze verder van hun doel afdrijven…

Wat voor een levensstijl past er dan bij mij?

Een goede levensstijl, is, zoals ik al zei, een levensstijl dat JOU gelukkig maakt. Niet anderen, nee, jou. Iedereen is anders, iedereen heeft zijn eigen manier om dit te doen. Je bent toch uniek? Inderdaad. Laat ik bij de basis beginnen.

Wat heb je allemaal nodig om gelukkig te zijn? Natuurlijk is dat bij iedereen anders. De een houdt SLAPELOZE nachten eraan over dat hij volgend jaar “maar” in een BMW auto kan rijden, terwijl mensen in Rusland bijvoorbeeld al blij zijn dat ze mogen werken, ook al worden ze een paar maanden niet betaald! Zolang jij het gevoel hebt dat jij eigenlijk genoeg hebt, kun jij jezelf rijk beschouwen. Je hoeft daarvoor niet eens financieel rijk te zijn! Dan bedoel ik natuurlijk niet dat je jezelf moet gaan voorliegen, maar als je echt weet dat je genoeg hebt, dan is dat ook zo.

De tweede factor dat belangrijk is, zijn de mensen waar jij mee omgaat bepalen mede je levensstijl. Maken ze jou gelukkig? Of ben jij er meer om hun gelukkig te maken ten koste van jou? Moedigen ze jou aan? Of lachen ze je uit? Levert het jou iets op? Of kost het jou alleen maar? Wordt het tijd om nieuwe vrienden te maken?
Of ben je al tevreden? Niet iedereen met veel vriendjes en vriendinnetjes hoeft per se gelukkig te zijn. Het brengt immers veel sociale plichten met zich mee wat voor sommigen als vervelend kan worden ervaren! Kwantiteit betekent hier niet automatisch kwaliteit!

Derde factor is gezondheid en uiterlijk. Hoe sta je ervoor? Ben je gezond en fit? Eet je gezond? Heb je een gezonde levensstijl? Of voel je je de hele tijd ziek? Veel mensen zeggen dat ze zich moe of ziek voelen, en dat ze er niks aan kunnen doen, maar vaak komt dat door slechte gewoontes: de welvaartsziekten. Denk je dat ze in Afrika hart-en-vaatziekten kennen? Dacht het niet!

Doe jij ook echt je best om je lichaam goed te behandelen? Heb je daar genoeg zelfrespect voor? Doe je bijvoorbeeld aan sport? Zoals hardlopen? (erg populair deze dagen).

Vierde factor is je werk of je opleiding. Doe je iets wat je echt leuk vindt om te doen? Of doe je eigenlijk liever iets anders? Een goede manier van kijken of je tevreden bent met je werk is door jezelf in te beelden dat je de loterij hebt gewonnen en zo rijk bent geworden dat je niet meer hoeft te werken. Zou je dan ook echt stoppen? Past de baan ook bij wie jij bent? Of doe jij liever iets anders? Ben jij jaloers op iemand die meer geld verdient? Of ben je juist blij dat jij dat rotwerk niet hoeft op te knappen?

Liefde en Relaties

Tenslotte komen wij aan bij liefde en relaties. Als dat niet goed zit, dan kun je de rest vergeten. De rest maakt dan eigenlijk niets meer uit: dat gapend gat is en blijft er en groeit alleen maar en je blijft je ongelukkig voelen. Om uit dat gat te klimmen, moet je, zoals ik eerder zei bij de dating tips, eerst weten wat je wilt en dat je dat ook moet uitnodigen.

Laat ik een voorbeeld geven: Stel, je wilt een leuke vrouw, wat moet jij dan doen om jezelf aantrekkelijk te maken voor zo’n vrouw? Laten we eerst kijken met wat jij wilt. Stel, je wilt een vrouw die er een beetje leuk uitziet, hoeft niet per se topmodel te zijn, die gevoel voor humor heeft, intelligent is, goede manieren heeft, lief is, van sex houdt (tsja, hoort er ook bij, maar begin er niet te snel over!!!) en ook van houdt. Wat mag zij dan van jou als man verwachten?

Als jij niet zo intelligent als haar bent, dan zal jij haar humor vaak niet begrijpen. Als jij vaak serieus bent, zal jij je vaak aan haar geginnegap irriteren! Zij gaat zich dan ook aan jou lopen irriteren als jij meer de attitude van “schijt aan de rest” hebt terwijl zij netjes is! Het is dus belangrijk om wat aan raakvlakken te hebben. Je hoeft niet per se een turflijst bij te houden als je aan een date begint, maar het helpt wel om naar iemand te zoeken die op jouw niveau ligt, en daar bedoelen we niet per se het uiterlijk mee! Om dingen nog ingewikkelder te maken moet er ook nog genoeg verschil zijn tussen twee partners om dingen nog spannend te houden. Zo kan iemand die erg ijverig en gestresst is houden van iemand die zich zeker voelt maar alles rustig aan doet! Ik spreek uit ervaring hier.

Algemene dingen om qua levensstijl aantrekkelijk voor vrouwen te zijn.

Zijn er dan geen algemene dingen die aantrekkelijk zijn? Dat is erg moeilijk te zeggen, mensen zijn immers erg anders, vooral in deze tijd waar individualisering steeds meer de boventoon voert. De een vindt uiterlijk bijvoorbeld erg belangrijk, de ander vindt het maar “tijdverspilling” of “wanhopig op zoek zijn”. Geld helpt, maar je moet er niet op leunen. Vrouwen (ook mannen!) die alleen uit zijn op je geld, daar wil je eigenlijk liever niet mee omgaan. Ja maar telt uiterlijk nou wel of niet? Sommigen zeggen dat het innerlijk alleen belangrijk is, en anderen zeggen dat het oog ook wel wat wil. Er zijn zat mannen die zeggen dat ze alleen een “lekker wijf” willen. Hoe zit het dan eigenlijk?

Ik denk dat het antwoord er een beetje tussenin ligt. Uiterlijk komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er gaat veel tijd in zitten, en als je niet weet waarom je het doet, hou je er al gauw mee op. Het is dus in zekere zin een weerspiegeling van hoe jij bent. Geen wonder dat mensen jou in je ogen aan gaan kijken bij een top-notch uiterlijk: ze willen zien wie JIJ bent.

Is het dan echt zo ingewikkeld? Nee, er zijn wel wat algemene dingen waar mannen en vrouwen van houden. Vrouwen vinden het bijvoorbeeld leuk als je ze een compliment om hun uiterlijk geeft. Ze besteden immers soms uren aan het uitkiezen van kleren, schoenen, sieraden, make-up, haarstijl… Als jij dan ook laat zien dat je het echt waardeert, heb je altijd een streepje voor! Het moet dan natuurlijk wel gemeend zijn! Wat vrouwen ook leuk vinden is dat je laat zien dat je interesse hebt in hen. Stel vragen om ze beter te leren kennen (geen interview alsjeblieft!!!!) Sporten helpt trouwens ook goed om er gezond en fris uit te zien. Iets anders waar je op kan letten is dat vrouwen het leuk vinden als je aan ze denkt. Zo weet zij zeker dat je haar trouw zal blijven. En ze wordt op het spreekwoordelijke voetstuk gezet! Het hoeft niet per se door dure cadeautjes (liefde is nog steeds niet te koop!), zolang je haar af en toe laat merken dat je om haar geeft is al genoeg. Ook moet een vrouw zich veilig bij hem kunnen voelen. Vroeger, duizenden jaren geleden, had het een praktische functie: het was om haar te beschermen en om voor het eten te zorgen: hij moest jagen. Als man is het de ook de bedoeling dat jij het initiatief neemt. Dit kan natuurlijk verschillen, maar op “top-niveau” is dit niet optioneel.

Wat ook een beetje helpt is om op avontuur uit te gaan: verken je wereld! Niet alleen is het goed voor je status (jaja, speelt hier ook een rol!), maar het is ook goed voor je algemene ontwikkeling, het maakt je creatief om ook eens naar de details van iets te kijken: hoe pakken mensen problemen aan in een ander land? En je traint je geheugen ook nog! Welke avontuurlijke man zou niet onweerstaanbaar voor een vrouw zijn? Bekijk deze pagina om meer uit te vinden over leuke reizen die je kunt maken.

Wat mij ook opviel was dat films ook een goede inspiratiebron zijn. Je hoeft dan geen hele filmscripts uit je hoofd te leren, maar er zijn manieren van dingen doen die, als je ze op het juiste moment doet, best leuk uit kunnen pakken! Sommigen zeggen immers dat je leven soms als een film aan je voorbijschiet, dus dan mag je deze film best een beetje spannend maken! Op de pagina van de films heb ik wat voorbeelden van films waar je inspiratie uit op kunt doen.

En hoe vrouwen aantrekkelijk kunnen zijn voor mannen.

Voor vrouwen ligt het ietsje simpeler. Ze hoeft maar drie dingen te doen en die hebben weinig met levensstijl te maken:

1. Er goed uitzien
2. “In de markt” zijn (onaardig zijn, onverschillig zijn en over andere mannen praten zijn dus no-no’s)
3. Interesse tonen (kan bewust of onbewust)

De man doet de rest. Althans: hoort de rest te doen. 2 en 3 zou je zelfs samen kunnen voegen naar 1 ding: lief zijn. Vroeger, duizenden jaren geleden, moest de man weten of de vrouw goed voor het gezin kon zorgen, want hij was de hele dag aan het jagen. Als een vrouw niet lief, begrijpend en zorgzaam is, worden de kansen best klein dat zijn gezin het wel zou overleven. Gezellig zijn kan ook een rol spelen, of in ieder geval een band met elkaar hebben dat je lang met elkaar kunt kletsen. Vrouwen hoeven dus niet veel te doen, maar het lijkt af en toe net alsof mannen af en toe verleerd zijn wat ze moeten doen. Er zijn veel meisjes die eigenlijk maar wachten tot er eindelijk een man is die wel weet wat ze moeten doen….

Hoe kun jij jouw levensstijl afstemmen om een leuke relatie met iemand uit te nodigen?

OK, we hebben het er dus over gehad dat je enerzijds een beetje bij elkaar moet passen, en anderzijds moet je toch wat verschillen hebben om dingen nog spannend te houden. Meestal is het verschil tussen man en vrouw al genoeg eigenlijk. Hoe kun jij je het beste kleden op een manier die bij jou past? Wat past wel bij jou? Wat niet? Wat heb je nodig om voor de dag te komen? Wat kun je het beste bij een date aantrekken? Wat zijn wat goede kledingtips voor het uitgaan? Wat ik vooral zal doen is vertellen hoe jij vanuit jouw huidige situatie het makkelijkst aan de slag kunt gaan! Hoe kom jij congruent over met wie jij bent? Heb je een goede lichaamstaal? Waarom is moet het zo? Wat zijn goede “tools” voor jou en hoe kun jij ze het beste gebruiken? Als je weet wat je wilt, kun je aan de hand daarvan je leven ernaar inrichten.

Ik heb zelf een klein lijstje gemaakt met de “tools” waar je naar kunt kijken om jouw levensstijl te verrijken, met uitleg HOE je ze het beste kunt gebruiken, zonder dat je er teveel op gaat leunen, met andere woorden: zonder dat je er teveel aandacht aan gaat besteden alleen maar om in de smaak te vallen bij het andere geslacht. Hoe jouw situatie is, ligt natuurlijk voor iedereen anders, dus zoals bij elke tool: use it wisely! Je vindt deze artikelen boven in het menu.

Gezondheid: Alles over een gezonde levensstijl en wat je ervoor over moet hebben om succesvol te zijn.
Films: Een vrijwel onuitputbare bron van inspiratie, mits dat je het goed gebruikt: een introductie naar films die de moeite waard zijn om te bekijken.
Uiterlijk: Een inleiding van hoe je er een beetje aantrekkelijk kunt uitzien. En sommige mensen krijgen meer zelfvertrouwen door een gezichtsmasker.
Kleding: Kleren maken de man: hoe hoor je je te kleden en hoe kom je een beetje representatief over?
Reizen: Ben je een beetje avontuurlijk ingesteld? Wil je wat meer van de wereld zien? Of wil je er gewoon tussenuit knijpen?
En tenslotte: doe je nog genoeg leuke dingen in je leven? Met andere woorden: Heb je een leven??? Houd je van online winkelen? Tip: doe dus alleen online aankopen bij webwinkels die betrouwbaar zijn! Iedereen kent Bol.com en iedereen koopt wel eens wat in deze webshop omdat je dan zeker bent dat het ok is. En soms met korting via kassakorting.be.

Dus, er is geen eenduidig antwoord op wat nou dé perfecte levensstijl is. Voor de een is het veel geld, voor de ander is het gewoon de gemoedsrust om alles te kunnen doen en laten wat je wilt. Een levensstijl aanmeten gaat echter niet over één nacht ijs, er komt veel meer bij kijken, maar als je het goed doet, dan wijst alles dezelfde kant op, net als alle schepen die één kant op varen. Dat is de kant waar je op moet. Hoe zou je jouw levensstijl omschrijven? Ook lifestyle tips zijn welkom.