Gezondheid

Hoe gezond moet je leven om een leuke relatie met iemand te hebben?

Moet je echt supergezond zijn? Je kent het waarschijnlijk wel: mannen met veel spieren die veel dames om zich heen krijgen, de overvolle fitnesscentrum omdat de meisjes er leuk uit willen zien voor de zomer, de mooie lichamen van mensen die veel trainen. Moet je echt zoveel trainen en een extreem goede gezondheid hebben om een leuke relatie met iemand te hebben?

gezond eten voor je gezondheid
Let ook bij het boodschappen doen op je gezondheid

Het antwoord is nee, want er zijn nog zat mensen die veel trainen, spierballen hebben waar ik jaloers op ben, maar nog steeds single zijn. Het tegengestelde heb je ook: mannen met een hangbuik die zich zo ziek als een hond voelen, maar toch jaren in een gelukkige relatie zitten (toch?). MAAR, dit wil niet zeggen dat je nu lekker kunt gaan beginnen met jezelf vol te vreten met snoep, vol te gieten met alcohol en om te roken, blowen en snuiven als een ketter. Nee, goede voeding is belangrijk voor je gezondheid.

Gezondheid: waarom is het goed voor je relatie?

Laten wij even terug naar onze voor-voor-voor-voor-voor (etc.) ouders gaan. Gezondheid betekende toen dat de man in staat was om voor brood (of nog vroeger een mammoet, beer of een wild zwijn) op de plank te zorgen. Tegenwoordig is dat eigenlijk niet meer nodig. Sociale vaardigheden en intelligentie tellen tegenwoordig veel zwaarder, omdat dat dat tegenwoordig ervoor zorgt dat brood (met wat beleg ofzo) op de plank komt. Voor vrouwen was het ook erg belangrijk om gezond te zijn, want anders zou de kans op een miskraam veel groter zijn. Dit was ook wat ervoor zorgde dat vrouwen zich van anderen konden onderscheiden.

Hoe zit de vork nou echt in het steel?

Tegenwoordig laat gezondheid meer zien dat je goed voor jezelf zorgt, wat ook voor veiligheid en zekerheid staat. Een gezond mens is beter in staat om goede beslissingen te nemen en leeft langer. Hij zal er ook beter klaar voor staan voor onverwachte gebeurtenissen: laat maar komen, ik red me er wel uit. Een goed lichaam zorgt ook voor betere prestaties op het werk. Een beetje hardlopen is bijvoorbeeld erg goed tegen stress. Tegenwoordig zijn er zelfs psychologen die niet meteen aanraden om pillen te gaan slikken tegen depressies, maar om te gaan hardlopen. Je hersenen maken dan vanzelf stoffen aan om je beter te voelen. Inderdaad: gratis drugs! Nog niet eerder hardgelopen maar je wilt wel beginnen? Volg de link voor een speciaal hardloopschema voor beginners. Als je puur wil afvallen kun je denken aan diëten. Wat altijd goed is voor spieropbouw is het thuis trainen van de bovenste buikspieren.

Bovendien heeft dit als voordeel dat je lichaam ook sterker wordt. Plus dat je de meisjesdromen ook gelijk in vervulling brengt: een sexy en gespierd lichaam (zie je wel? Het speelt wel degelijk een rol!)

Niet teveel!

Natuurlijk moet je geen “doodloper” worden. Eerst moet je klein beginnen. Ik begon eerst met een keer in de week 400 meter, dat was al best zwaar! Na een paar maanden deed ik drie keer per week met gemak drie kilometer! Tegenwoordig doe ik 5-6 kilometer elke keer! Mijn vriendinnetje is erg blij met mijn spieren 😉 Lees ook dit stuk over sporten.

Een gezond gewicht houdt rekening met de BMI

Je hebt vast wel eens de term BMI ergens gelezen, maar wat is het nou precies? De BMI staat voor de Body Mass Index, dit is een formule waarbij gekeken wordt naar de verhouding van je lengte en gewicht. Wanneer dit in balans is heb je een gezonde BMI. Je BMI kan echter ook te hoog of te laag zijn en er kan zelfs sprake zijn van obesitas of nog erger: morbide obesitas. Wanneer je BMI te hoog is, is het verstandig om hier wat aan te doen. Dit kan doormiddel van gezonder eten en meer bewegen.

De uitkomst van de BMI formule is als volgt:
Uitkomst lager dan 18,5 = ondergewicht.
Uitkomst tussen de 18,5 en 25 = gezond gewicht.
Uitkomst tussen de 25 en 30 = overgewicht.
Uitkomst tussen de 30 en 40 = obesitas.
Uitkomst van 40 of hoger = morbide obesitas.

Ben je benieuwd wat jouw BMI is en wil je kijken of je een gezond gewicht hebt? Bereken deze dan gratis, snel en eenvoudig op bmiberekenen.nl. ook vind je daar verdere informatie als je BMI te hoog of te laag is en wat de stappen zijn om er wat aan te doen. Een gezond BMI is namelijk erg belangrijk voor een goede gezondheid. Vooral op de lange termijn heeft een te hoog BMI invloed op je gezondheid. Wellicht heb je nu nog nergens last van, maar na een tijdje zul je merken dat je lichaam het niet goed meer kan verdragen. Zo heb je meer kans op versleten gewrichten, diabetes type 2 en ook in je relationele sfeer kan het invloed hebben. Je wilt natuurlijk nog wel aantrekkelijk voor je partner zijn. Probeer daarom eens wat simpele aanpassingen in je leven door te voeren en merk dat je beter in je vel kunt gaan zitten door gezonder te leven en te eten.

En gezond leven is ook belangrijk

Om gezond te leven is het belangrijk om te beginnen bij het eten. Eet je gezond? Twee liter vocht? Twee ons groente? Twee stuks fruit? Eet je niet te veel? Drink je niet te veel alcohol? Ben je al gestopt met roken? Voor hardlopen heb je in principe niet veel nodig: een goede paar loopschoenen en een trainingspak. Je zorgverzekering kan je daar bij helpen. Zo wordt vaak hulp bij stoppen vergoed vanuit de basisverzekering, wordt een bezoek aan de diëtist 3 uur vergoed en kun je vanuit de aanvullende verzekering kosten van een gewichtsconsulent declareren.

hardlopen is goed voor de gezondheid
hardlopen is, zolang je niet forceert, goed voor de gezondheid

Plutosport.nl is een goede site voor dit soort fitness outfits , maar daarnaast heb je nog Sport-Thieme.nl Fashionstore.nl voor artikelen ten bate van je gezondheid.

Zelf doe ik altijd mijn legerbroek aan met mijn oude gymschoenen daaronder. Werkt ook! Naast rennen train ik mijn andere spieren ook om een beetje sexy spieren te hebben voor mijn vriendinnetje, en als ik toch eenmaal bezig ben…

Kan natuurlijk ook altijd handig zijn, mocht je die eens echt nodig hebben natuurlijk! Altijd mooi meegenomen! Een goede site waar je ook gewichten kunt bestellen is Sport-Thieme.nl en Sport44.com

Thuis aan de slag

Om te sporten hoef je niet direct een duur abonnement op de sportschool te nemen. Je kunt ook ook thuis aan de slag zonder de beschikking over allerlei apparaten te hebben. Je gebruikt je eigen lichaam als gewicht zoals tijdens het opdrukken. In dit artikel lees je met welke oefeningen je thuis gemakkelijk kunt beginnen. Je kunt thuis zowel kracht als conditietraining doen.

Makkelijker gezond eten met een maaltijdbox

Vind je het lastig om elke avond een gezonde maaltijd op tafel te zetten? Dit kan komen door gebrek aan inspiratie of gewoon simpelweg een gebrek aan tijd. Een maaltijdbox kan dan uitkomst bieden.

Je ontvangt dan elke week een box met 3 of meer gerechten die je eenvoudig en snel thuis kunt klaarmaken. De recepten staan doorgaans binnen 30 minuten op tafel. Alles wordt meegeleverd, dus alle verse ingrediënten en de recepten zijn inclusief. Op Maaltijdboxchef.nl vind je een mooi overzicht met de verschillende leveranciers inclusief prijzen en voordelen. 

Haaruitval? Heel normaal

Mannen hebben als ze ouder worden ook last van haaruitval (alopecia androgenetica). Het is eigenlijk heel normaal (kijk maar naar je leeftijdsgenootjes), het zijn de mannelijke hormonen (waaronder testosteron) die haaruitval veroorzaken. Natuurlijk kom je weer net ietsje representatiever als je al je haar nog wel hebt, daar valt inderdaad niks tegenin te brengen. Er schijnen heel wat middeltjes op de markt te zijn tegen alopecia androgenetica (haaruitval), maar velen schijnen niet te werken. Een ervan die het wel goed schijnt te doen is Propecia.

Volgens de website dokteronline.nl is wetenschappelijk aangetoond dat het goed werkt tegen haaruitval. Het werkt alleen wel bij de jongere mannen waarbij de haaruitval zich nog in een vroeg stadium bevindt. Heeft iemand ervaring met Propecia? Werkt het goed?

Als je toch nog een haartransplantatie in overweging wilt nemen, dan kun je een kijkje nemen op de website van Transhair. Consultatie is gratis, dus je kunt altijd een kijkje nemen wat het allemaal inhoudt. Wat kost een haartransplantatie eigenlijk? Als ik de mensen van het “nieuwe geld” mag geloven, kan ik nog een tip meegeven voor wat betreft kosmetische chirurgie: “Altijd afdingen, ook chirurgen kennen hun rustige dagen…”

Tijdschriften over Gezondheid, ter inspiratie

Een goed tijdschrift voor mannen voor wat betreft gezondheid is Men’s Health met tips hoe je een goede work-out kunt doen bijvoorbeeld. Voor vrouwen is er Top Santé. In plaats van dat ze de nadruk leggen op een gespierd lichaam, wordt de focus meer gelegd op een gezond leven, hoe je er mooi, gezond, slank en fit kunt zijn.

Denk je tenslotte nog aan je rug? Zorg je ervoor dat hij recht blijft? Niet bang zijn dat je te arrogant overkomt (wat kan jou het schelen?), het is voor je eigen gezondheid! Als jij ervoor kan zorgen dat jij dit allemaal goed weet te combineren met je carrière (slaap je ook goed?), dan is gezondheid eigenlijk iets waar je je nauwelijks zorgen over hoeft te maken. Ben je klaar voor de volgende uitdaging in je leven?

Ken je winkels goede winkels die dingen verkopen die je gezondheid kunnen verbeteren? Hoe goed let jij op je gezondheid wat betreft sporten en voeding? Koop jij bijvoorbeeld voedingssupplementen voor kinderen? Laat het me weten.