Afvallen met eiwitshakes: kan dat?

Voedingssupplementen zoals eiwitshakes zijn veelgebruikte supplementen onder sporters. Ook worden ze veelal gebruikt als maaltijdvervanger bij afvallen.

Veel mensen zijn er echter van overtuigd van de positieve effecten van eiwitshakes, maar daarentegen denken sommige ook dat eiwitsupplementen geen effect hebben. Volgens vele sportartsen zijn eiwitshakes volkomen ongevaarlijk en kunnen zowel sporters als mensen die willen afvallen juist profiteren van de voordelige gevolgen hiervan. Eiwitshakes zijn er in verschillene soorten en maten. De meest voorkomende hiervan zijn whey en caseine.

Soorten Eiwitten

Niet ieder eiwit is hetzelfde. Eiwitten bestaan uit lange ketens aminozuren. Eiwitten kunnen bestaan uit 22 verschillende soorten aminozuren. Er bestaan dan ook diverse verschillende soorten eiwitten. De samenstelling en structuur bepaalt voor het grootste gedeelte het type eiwit. Globaal genomen bestaan de volgende type eiwitten:

  • Whey eiwitten
  • Caseine eiwitten
  • Soja eiwitten
  • Ei eiwitten

Voordelen Eiwitshakes

Eiwit shakes zijn makkelijk klaar te maken en te nuttigen. Ook bevatten ze minder calorieen dan normale maaltijden. Hierdoor val je sneller af. Ook kun je bepalen hoeveel calorieen je binnen krijgt door het uitbalanceren van deze eiwitshakes.

Nadelen

Sommige eiwitshakes bevatten veel suikers (let altijd op het voedingslabel) en zijn daarom vaak te zoet. Ook zijn ze niet altijd goed uitgebalanceerd; de verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten is dan uit balans. Met eiwitshakes is het niet aan te raen om alle maaltijden te vervangen. Op de kortere termijn is dit een oplossing, maar op de langere termijn zeer zeker niet. Dit komt omdat er in eiwitshakes veel essentiele voedingsstoffen ontbreken.

Wat is de beste eiwitshake?

Fitnessmagazine24 heeft een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de beste eiwitshakes. Dit onderzoek kun je hier teruglezen: fitnessmagazine24.nl/supplementen/top10/beste-eiwitshake. In dit onderzoek worden diverse aanbieders, merken en type eiwitshakes (whey-eiwitten / caseine-eiwitten) onderzocht en beoordeeld.

Een eiwitshake kiezen

Je kunt op veel verschillende dingen letten bij het kiezen van een eiwitshake. Belangrijk is om het voedingslabel goed te analyseren. Uit wat voor type eiwitten bestaat het supplement? Maar ook hoeveel KCAL? Wat is de verhouding aan eiwitten per 100 gram en per dosering? Staar je niet altijd blind op het label, sommige producenten zijn nameelijk niet altijd eerlijk over de samenstelling. Probeer daarom ook naar testresultaten of labresulaten op zoek te gaan.

Heb jij nog tips? Val jij makkelijk af? Je kunt hier onder een reactie achterlaten.

Disclaimer: raadpleeg een huisarts als je issues hebt met afvallen, ik ben geen dokter. Gewicht verliezen betekent doorgaans gewoon goed, gezond eten. Niet te veel natuurlijk. En genoeg beweging.

Plaats een reactie